30.9.2020

JHL ja Jyty kolmen päivän lakossa Oulussa: Työnantaja painostanut lainvastaisesti töihin – liitot harkitsevat rikosilmoituksen tekemistä

ryhmäkuva lakkolaisista

JHL ja Jyty aloittivat kolmen päivän työtaistelun Oulussa vastustaakseen Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamista.  JHL pitää työnantajan pyrkimyksiä horjuttaa lakkorintamaa ja painostaa jäseniä tuomittavina ja laittomina.

Jo viime viikolla Tilapalvelut -liikelaitoksen JHL:läiset ateria- ja puhtauspalvelutyöntekijät olivat päivän lakossa vastustaakseen kaupungin aikeita ulkoistaa heidän työnsä. Tuolloin työtaistelun piirissä oli noin 280 liiton jäsentä, joita ulkoistusuhka välittömästi koskee.

ryhmä mielenosoittajia
JHL:läiset vaativat, että oikeus tapahtuu ja pienipalkkaisen työn halpuuttamisesta luovutaan.

Tänään alkaneeseen, kolme vuorokautta kestävään lakkoon osallistuvat kaikki Oulun kaupungin palveluksessa olevat JHL:n ja Jytyn jäsenet lukuun ottamatta lakon ulkopuolelle rajattuja. Heihin kuuluvat muun muassa palo- ja pelastustoimen henkilökunta, ympärivuorokautisessa hoidossa ja hoivassa sekä kotihoidossa työskentelevät, perhepäivähoitajat ja Oulun Veden ja koronavastaanottojen työntekijät.

Viime hetken vetoomus

Lakko pyrittiin viimeiseen asti välttämään. Tämän viikon maanantaina 28. syyskuuta JHL ja Jyty jättivät kaupunginhallitukselle työntekijöiden vetoomuksen, jossa vaadittiin Oulua luopumaan ulkoistamishankkeesta ja työehtoshoppailusta.

– Lakko on viimeinen ja äärimmäinen keino vaikuttaa siihen, että poliittiset päättäjät heräävät. 

Äänin 7-6 hallitus päätti kuitenkin esittää valtuustolle Tilapalvelut -liikelaitoksen ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamista.

delegaatio jättämässä vetoomusta
JHL jätti ulkoistamista vastustavan vetoomuksen Oulun kaupunginhallitukselle maanantaina. Samana iltana hallitus esitti kaupunginvaltuustolle ulkoistamishankkeen hyväksymistä.

Lisäksi Oulu aikoo ulkoistaa ICT-palvelut ja siirtää koulusihteerit Oulun Monetra Oy:n palvelukseen.

– Lakko on viimeinen ja äärimmäinen keino vaikuttaa siihen, että poliittiset päättäjät heräävät. On kyse pienipalkkaisten ateria- ja puhtauspalvelutyöntekijän sekä ICT-ammattilaisten ja koulusihteerien työpaikoista ja säällisistä työehdoista, perustelee JHL:n pääluottamusmies Kirsi Särkelä.

Lue lisää: Oulun kaupunki painosti viranhaltijoita tekemään lakonalaista työtä: Johtajat jakoivat ruokaa lapsille virkavirhesyytteen uhalla

Työnantajalla kovat piipussa

Ensitiedot lakkotilanteesta torstaiaamulta kertovat, että JHL:läiset ovat hyvin lakkorintamassa.

– Hiljaista on työpaikoilla ollut kuten pitääkin. Töihin pyrkijöitä ei ole näkynyt, kertoo järjestötoimitsija Sonja Kokko jututettuaan lakkovahteja.

Näin siitäkin huolimatta, että Oulun kaupunki on keskiviikkoillasta lähtien painostanut liiton jäseniä lakonalaiseen työhön. Painostus on ollut poikkeuksellisen rankkaa, ja JHL ja Jyty harkitsevat rikosilmoituksen tekemistä työnantajan toimista.

Oulun lakkovahdit
Lakkovahdit asemissa.

Painostus on ilmennyt muun muassa siten, että henkilöstölle on ilmoitettu, että kyseessä on laiton lakko. Työnantaja on myös vaatinut, että kaikkien on tultava töihin työvuorojen mukaisesti.

– Työntekijällä ei ole velvollisuutta ilmoittaa työnantajalle omasta järjestäytymisestään.

Lisäksi työnantaja on heti tiistaina iltapäivällä jätetyn lakkoilmoituksen jälkeen pommittanut työntekijöitä näiden järjestäytymiseen liittyvillä kysymyksillä: Kuulutko liittoon? Millainen liittoaktiivi olet? Aiotko tulla huomenna töihin?

Lue juttu Oulun työtaistelun taustoista: Oulu pudotti ulkoistamispommin: Luottamusmiehelle heräsi huoli ”meidän tyttöjen” tulevaisuudesta

JHL: Painostuksen loputtava

JHL painottaa, että työnantajalla ei ole oikeutta selvittää tietoja, jotka liittyvät yksilön järjestäytymisvapauteen.

– Työntekijällä ei ole velvollisuutta ilmoittaa työnantajalle omasta järjestäytymisestään, saati siitä onko työntekijä liiton aktiivi, sanoo JHL:n toimialajohtaja Håkan Ekström.

Jos joku on syyllistynyt laittomuuksiin, se on Oulun kaupunki painostaessaan työntekijöitä.

– Jokaisella työntekijällä on Suomen perustuslaista juontuviin kansalaisvapauksiin liittyvä laillinen oikeus osallistua työpaikalla ammattiliittonsa toimeenpanemaan työtaisteluun, sanoo JHL:n johdon neuvonantaja, varatuomari Keijo Karhumaa.

Hän muistuttaa myös siitä, että työtaisteluun osallistumisesta ei saa aiheutua yksittäiselle työntekijöille eikä heidän työsuhteisiinsa negatiivisia seurauksia.

JHL edellyttää, että työnantajan työntekijöihin kohdistamat painostustoimenpiteet lopetetaan välittömästi.

Ratkaisun hetket ensi maanantaina

Oulun pääluottamusmiehet Kirsi Särkelä ja Markus Lepinoja luottavat siihen, että jäsenistö ei taivu työnantajan painotukseen.

pääluottamusmiehet Kirsi ärkelä ja Markus Lepinoja
Pääluottamusmihet Kirsi Särkelä ja Markus Lepinoja tuomitsevat Oulun kaupungin työntekijöihinsä kohdistaman painostuksen.

– Työnantaja on halpuuttamassa entuudestaan pienipalkkaisten ateria- ja puhtauspalvelutyöntekijöiden työtä. Jos päätös ulkoistamisesta tehdään, on se hyvin todennäköisesti peruuttamaton, sanoo Särkelä.

Oulun kaupunginvaltuusto päättää sekä Tilapalvelut -liikelaitoksen ateria- ja puhtauspalveluiden että Oulun Digin ICT-palveluiden ulkoistamisesta ja koulusihteerien siirrosta Monetralle ensi viikon maanantaina 5. lokakuuta.